Agile Koç'unuzu İşe Almadan Önce Sormanız Gereken Sorular

Agile Koç'unuzu İşe Almadan Önce Sormanız Gereken Sorular

Firmanız için Agile dönüşüme karar verdiniz ve bu dönüşümde sizi ve ekibinizi doğru yönlendirecek bir agile koç arayışına girdiniz. Adaylar ile görüşme yaparken onlara yöneltebileceğiniz ve tecrübelerinin sizin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını anlamanızı sağlayacak sorular neler olabilir?
  • İhtiyaçlarınız: Öncelikle durumunuzu ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz hem iyileştirmeniz gereken alanlara odaklanmanızı sağlayacak hem de doğru adayı bulmanıza yardımcı olacaktır. Yeni kurulan bir şirket misiniz? Bu konuda tecrübesi olan bir aday size daha yardımcı olabilir. Küçük bir BT organizasyonunuz mu var? O zaman tam zamanlı adaylar yerine yarı zamanlı ya da dönemsel bir anlaşma yoluna gidebilirsiniz. Firmanızda Agile prensiplerini ilk defa mı uygulayacaksınız? Bu durumda eğitim ihtiyacınız daha çok olacağından eğitim tecrübesi daha fazla olan bir adayı tercih edebilirsiniz.
Unutmamanız gereken agile sadece teknik terimler ya da bir takım toplantılar ya da rollerden ibaret değildir. Agile, ekibiniz için artık bir yaşam biçimidir. Peki ya ekibinizdeki eksiklikler nelerdir? Zaman yönetimi, takım içindeki iletişim ve güven problemleri, motivasyon eksiklikleri, iş birliği ve değişime uyum sağlamama vb.? Şirket değerleriniz ve kültürünüz? Gelişime ihtiyaç duyduğunuz alanları önceden belirlediğinizde bu alanlarda koçluk yapmış adayları işe aldığınızda çok daha etkili ve kısa vadede olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Kim bilebilir, koçunuz sizin güçlü olduğunuzu düşündüğünüz bir alanda eksiklikler bulabilir ve çalışma şeklinizi çok farklı bir noktaya taşıyabilir.
  • Tecrübe: Size yol gösterecek olan kişinin belirlediğiniz alanlarda tecrübeli olması önemlidir, ama bunu nasıl anlayabilirsiniz? Agile ile ilgili teorik bilgileri sorabilirsiniz ama agile koç için önemli olan bu bilgilerin nasıl hayata geçirildiği ve diğer kişilere bu bilgilerin ve becerilerin nasıl aktarıldığı olmalıdır. Bu durumda yine şirketiniz için belirlediğiniz noktalar önem kazanır. Eksikliğini duyduğunuz bir konu hakkında daha önce nasıl bir koçluk yaptığını sorabilirsiniz. Peki bu çözüm sizin için de uygun olur mu? Gerçek örnekler üzerinden şirket gizliliğini aşmadan konuşmak hem sizin karşı tarafı daha iyi analiz etmenizi sağlayabilir hem de adayın karşılaşacağı problemleri anlaması açısından faydalı olabilir.
  • Gelişimi gözlemleme: Agile prensiplerinden birisi de gelişmek ve sürekli iyileşmek olduğu için herhangi bir konuda gelişimi nasıl gözlemlediğini sormak bize karşımızdaki kişinin agile prensiplerine ne kadar bağlı olduğu hakkında önemli ipuçları verebilir.
  • Öğrenmek: Hayatta kazanmak da var kaybetmek de. Agile, kağıt üzerinde kolaydır ama gerçek hayatta uygulaması zordur ve emek ister. Kendi hatalarından ders almasını bilen ve bunları daha sonrasında başarıya çeviren birisi size gerçekten yardımcı olabilir. O zaman sorabiliriz, agile koç olarak şimdiye kadar yaptığınız hatalardan ve sonuçlarından bir örnek verebilir misiniz? Şimdi aynı durumda olsanız nasıl bir yol izlersiniz?
  • En sevilen oyunlar/aktiviteler: Agile methodlarında çeşitli aktiviteler bulunur, bunlar hem motivasyonu sağlamak hem de işleri kuralına göre yapmak için yardımcı olur. Karşınızdaki adayın scrum retrospective toplantısında en severek oynattığı oyunu ve nasıl işe yaradığını anlatması hangi alanlarda tecrübesi olduğunu size çok net olarak söylemiş olur. Eğer bu alan sizin eksikliğini hissettiğiniz alan ise bingo!
  • Yeniliklere açık olmak: Agile koçluğu bir kez öğrenilip daha sonrasında hep aynı methodların uygulandığı bir alan değildir. Yeniliklere açık olmanız, sürekli araştırmanız, takımınızla yeni aktiviteler denemeniz ve bunlardan öğrenmeniz gereklidir. Bunu öğrenmenin en kolay yolu belki de karşınızdaki adaya agile ve koçluk ile ilgili en son okuduğu kitabı ya da katıldığı etkinliği sormak olabilir. Kendisini geliştirmek için çaba harcayan bir aday, takımınızı geliştirmek için düşündüğünüzden daha da fazla çaba harcayacaktır.
Her organizasyon ve ekip kendi agile yolculuğunu farklı şekilde yaşar. Agile koçun amacı ise bu yolculukta rehber olmak ve ekiplerin kendilerini her gün iyileştirme konusunda yardımcı olmaktır. Bu yazı, yolculuğunuza başlarken rehberinizi kendinize ve ihtiyaçlarınıza uygun seçmeniz konusunda bir fikir oluşturmak için kaleme alınmıştır.

Agile yolculuğunuzda size uygun rehberlik yapacak koçu bulmanız için bol şans!

Burçak Akbıyık

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz