“Olmayana Ergi” ile Süreç Eksiğinden veya Neden Görülerinden Yola Çıkarak Yazılım Takımınıza Çözüm Üretilmesi

“Olmayana Ergi” ile Süreç Eksiğinden veya Neden Görülerinden Yola Çıkarak Yazılım Takımınıza Çözüm Üretilmesi

Olmayana ergi metodu, bir olumsuz tespit yapar ve bundan hareketle doğru olduğu düşünülen argümanı yanlışlar ve eleştirel bir yapısı vardır; ancak bazen firmada ya da iş sürecinde olumsuzlukları gözlemleyerek doğruya ulaşmak çok daha kolay olduğundan burada olmayana ergi metodunun birçok yazılım/ proje yöneticisini veya yazılım firma sahibini kurtarabileceği düşüncesindeyim. Genel tespitlerimde, “sonuç” kısımlarına bakarak süreçte takıldığınız olayı farkedebilir, “neden” kısımlarına bakarak kaynaklarınızın( bu durumda yazılım takımınızın) neyi yapıp yapmadığına vakıf olabilirsiniz.

Bazen yazılım geliştirme ekiplerinde değişimi gerçekleştirmek çok zordur.Tecrübeli ya da uzun zamandır aynı yöntemlerle çalışan yazılımcılar, eski alışkanlıklarından vazgeçemeyebilir veya günün gereklerine ayak uyduramayabilir. Bu durumda aslında geliştirme takımınızda olanlar aşağıdakilere benzer olaylardır. Aşağıda vereceğim örnekler genellikle küçük yazılım geliştirme ortamlarında gerçekleşirler. Ayrıca unutulmamalıdır ki her yazılımcı bu hatalara düşecek veya bu sonuçlarla karşılaşacak diye kesin bir kural yoktur ve buna ek olarak bu nedenler listesini, kategorize ederek çoğaltmak mümkündür fakat bu liste fazlasıyla iş senaryosunu ve olasılığı kapsıyor bence.

Neden 1: Yazılımcılar, proje veya görevin kapsamında, bitirdiğini sandığı yerde değildir.
Sonuç 1: Yazılımcı, proje yönetimi metodolojileriyle entegre olamamıştır. (Burada bazen sebep ile sonuç yer değiştirir, her iki durumun gereksinimi farklı olacaktır, birinde elemanınızın eğitim alması gerekirken bir diğerinde zaten hülyalara dalmış olan yazılımcınızın uyum / iletişim sorunları olabilir.

Neden 2: Yazılımcı,  modellenmesi ve analiz edilmesi gereken yerlerde, iş analizi biriminden yeterli destek ve  danışmanlık almamıştır. Gereksinim analiz belgesi dikkatli okunmamış ve/veya gerekli toplantılar düzenlenmemiş ve/veya iş analizinin alanlarından biri atlanmıştır.
Sonuç 2 : Yanlış hata ayıklama ve test sonuçları, hatalı ekranlar, eksik ölçekler, çarpıtılmış senaryolar kullanılır, dar perspektifle değerlendirilen model için hatalı modül üretilir. Müşteri talepleri karşılanamaz.

Neden 3 : Yazılım takımı veya yazılımcılar kendi aralarında beraber kod bütünleme ve yüklemeden sonra yapılması gereken optimizasyonu planlamamış ya da zaman ayırmamıştır.
Sonuç 3:  Hesaba katılmayan kod bütünleme için yöneticiye yanlış süre beyanında bulunurlar ve proje gecikir.

Neden 4: Yazılımcılar projeye ait iş önceliklerini ve iş analitiğine dair öncelikleri tek başına belirlemeye çalışmıştır. Genelde kolay bir kullanım durumu olduğunda veya olduğu sanıldığında bu algı oluşur.
Sonuç 4 : Hatalı senaryolar veya modelleme ortaya çıkar, bu durum gizlenmeye çalışılır ve dolayısıyla zaman kaybedilir.

Neden 5: Yazılımcı, kod hataları konusunda hata (bug) ayıklama işlemine yeterince zaman ayırmamıştır.
Sonuç 5: Herhangi bir özellik sağlanmış görünmekte fakat işleme sırasında kabul miktarının üzerinde hata ile karşılaşılmaktadır.

Neden 6: Yazılımcı hata kaydı ( issue log ) kullanmamaktadır veya yapmamaktadır.
Sonuç 6 : Hata kaydı kullanmayınca takip edemez hale gelir ve kod hatalarına zaman ayırmak istemez, kod hatalarının içinden çıkmakta zorlanır. (Bu, ara bir sorundur)
Yazılımcılar tarafından, tüm bu ortaya gelen çıkan engellerin çözümlenmesi mümkündür. Bu engelleri çözen yazılımcıya iyi yazılımcı denmekte, bu engelleri çıkartmayan yazılımcıya, yetkin tabiri geçerli olmakta veya durumuna göre senior yazılımcı ünvanını hak etmektedirler.

Aydın Ömer Kulen

Aydın Ömer KULEN, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nü 2004 yılında bitirdi. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü İşletmecilik Master programını tamamladı. Profesyonel kariyerine pazarlama bölümlerinde kurumsal etkinlik yönetimi, ürün geliştirme ve pazarlama alanlarında başladı. Öğrencilik yıllarından itibaren, üniversiteye hazırlık dersleri verdi ve sonrasında perakende ve satış sektöründe faaliyet gösteren birçok lokal firmada çalıştı. Bu dönemde firmaların tüm iş süreçlerini inceleme fırsatı buldu. 2008 yılında yazılım, programlama ve iş analizi konularında bireysel çalışmalarına başladı ve birçok gönüllü eğitim çalışmasına katıldı. 2010 yılından itibaren bilişim teknolojileri, dijital pazarlama, iş geliştirme, doküman yönetimi, süreç geliştirme ve pazarlama alanlarında görev aldı ve firmalarda gerek konu uzmanı (SME), gerekse işletme yazılımlarının “Power User”ı olarak eğitimler verdi. 2013 yılında PMI metodolojisi hakkında Proje Yönetimi Eğitimleri alarak bu bakış açısının uygun firmalarda benimsenmesi için büyük çabalar harcadı. Öğrenmenin ömür boyu devam eden bir süreç olduğuna inanan Kulen, kariyerini öğretim görevlisi olarak devam ettirmektedir.

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz