Çevik (Agile) ve Lean

Çevik (Agile) ve Lean

Lean esasen Lean Üretim’den gelir. 1950’lerde Toyota tarafından bulunmuş olan Lean Üretim, o dönemler Toyota Üretim Sistemi olarak biliniyordur. Lean adı ilk kez batılı düşünürler tarafından 2. Dünya Savaşı sonrası, Japon sanayisindeki yükselişi anlatan kitaplarda kullanılmıştır.

Yaklaşım olarak şunları tavsiye eder:

  1. Çöpü elimine et
  2. Kaliteyle beraber üret
  3. Edinim kazan
  4. Sözünü tut
  5. Hızlı teslim et
  6. İnsanlara değer ver
  7. Bütünü optimize et

Diğer taraftan; 1990’larda çevik model, ekstrem programlama ve scrum gibi çeşitli yazılım geliştirme metotlarını kapsayacak bir ana başlık olarak geliştirildi. Bu metotların ortak felsefesi Çevik Manifesto ile evrenselleştirilmiş oldu. Bu manifestonun 12 ilkesi şunlardır:

  1. Müşteri memnuniyeti başta gelir
  2. Değişiklik talepleri hoş karşılanır
  3. Teslimatlar sık gerçekleştirilir
  4. Geliştirmeciler ve iş birimleri beraber çalışır
  5. Motive ekipler kurulur
  6. En iyi iletişim yüz yüzedir
  7. Çalışan yazılım, ilerlemenin ölçütüdür
  8. Sürdürülebilir yazılım geliştirilir
  9. Teknik mükemmeliyet sürekli arttırılır
10. Sadelik esastır
11. Takımlar kendi kendilerini yönetebilirler
12. Düzenli adaptasyon sağlanır.

Lean ve çevik tarihine bakıldığında farklı dünyaların ilgisiz kavramları gibi dursalar da aralarında bir bağlantı mevcuttur. Lean yaklaşım, çevik yazılım geliştirme metotlarının temelini oluşturur. Çoğu çevik düşünürün Lean yaklaşımlardan etkilenerek yazılım dünyasına özgü farklı yöntemler getirdiği söylenebilir. Bunlardan en bilineni biri yazılım, biri üretim sektörlerinde çalışan çift Mary ve Tom Poppendieck’tir. Onlar Lean yaklaşımların yazılım dünyasına uyarlanabileceğini ispat etmişlerdir.

Lean yaklaşımın ısrarla üzerinde durduğu husus, değer yaratmayan hiçbir işin yapılmamasıdır. Bu yaklaşım, gereksiz işler yerine sadece yapılması gereken işin yapılmasını öğütler. Başka bir deyişle anlamsız uzayan toplantılara, gereksiz görevlere ve ağır dokümantasyona bu yaklaşımda yer yoktur. Benzer olarak çevik yaklaşım; sadeliği, gereksiz fonksiyonların dahil edilmeme sanatı olarak tarif eder. Ayrıca daha az dokümantasyon ve toplantılara kısıtlı zaman ayırılması çevik yöntemlerin de ortak noktalarıdır. Lean; boşa harcanan zamanı azaltıyorken, çevik de işlerin kısa sürede yapılması için bazı kısıtlar koyar. Bu benzerlik agile ve lean yaklaşımlarının nasıl iç içe geçmiş olduklarını açıklamaktadır.

All4 Agile

Beyond Being Fast

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz