2014 İş Analizi Meslek Trendlerindeki Gelişmeler

2014 İş Analizi Meslek Trendlerindeki Gelişmeler

1. İş Analistleri ve Bilgi Teknolojileri Sistem Analistlerinin Yetkinliklerini Geliştirme İhtiyacı Artacak

İş Analistleri ve Sistem Analistlerinin görev tanımları arasında temel farklılar bulunmasına rağmen, Kurumsal ihtiyaçlar nedeniyle İş Analistlerinin İşkolu ve Bilgi Teknolojileri arasındaki işbirliğini güçlendirmesi için teknik bilgi yetkinliklerini geliştirmesi, Bilgi Teknolojileri Sistem Analistlerinin Gereksinim Yönetimi sürecini verimli yürütmesi için Proje Yönetimi, İlişki Yönetimi ve Müzakere Becerileri Yetkinlikleri geliştirmesi ihtiyacı artacak.


2. ”Bulut” Teknolojisi kullanımının artmasına paralel olarak bu teknolojiye hakim İş Analistlerine olan talep de artacak

Bulut Teknolojisi ile ilgili tüm veri güvenliği endişelerine karşın teknolojinin sunduğu operasyon ve yatırım maliyeti avantajları bu teknolojinin yaygınlaşmasını sağlamaya devam ediyor.

Bildiğimiz klasik uygulama mimarisinden farklı çözüm gerektiren “Bulut” Teknolojisi, veri güvenliği gereksinimleri de dikkate alındığında, bu alana hakim İş Analistleri önünde oldukça ciddi kariyer fırsatları barındırmaktadır.


3. Önce İletişim Sonra Dokümantasyon

Günümüzde Kurumlar dinleme, gözlem, soru soma ve gerçek ihtiyaçları anlama yetisi gelişmiş İş Analistlerinin salt dokümantasyon üreten İş Analistlerine göre Kuruma data fazla katkı sağladığını anlamış bulunmaktadır. Bu yetilere ek olarak Paydaşların Projelere aktif katılımlarını sağlamaları İş Analistlerinde bulunması gereken diğer bir özellik. Bunu sağlayabilmek için İş Analistleri ile diğer Paydaşlar arasında güvene dayalı bir İletişim benimsenmelidir. 2014 yılı ve devamında Kurumların Projelerde sağlam temellere dayanan İlişki ve İletişim Yönetimine önem verip “Detaylı” Gereksinim Dokümanları yerine “Yeterli” Gereksinim Dokümanlarına yöneleceğini düşünüyoruz.


4. Tasarıma Odaklanma Dönemi

İş Analistleri görev tanımları kapsamında Çözüm tasarımında özellikle İş Gereksinimlerinden Çözüm Gereksinimleri oluşturma konusunda katkı sağlamaktadır. Gereksinim Yönetiminden sorumlu İş Analistleri paydaş ihtiyaçlarına içselleştirmekte, iş hedeflerine ulaşma konusunda kullanıcı gözüyle çözümlere yaklaşabilmektedir. Çözüm üretiminde “Kullanıcı Deneyimi“nin önem kazandığı bu dönemde İş Analistleri çözüme fonksiyonel ihtiyaç konularında katkı sağlamak yanında “Kullanıcı Deneyimi“ni olumlu etkileyecek Tasarımlardan da sorumlu olmaya başlayacaklar. Bu yaklaşımı aynı zamanda yakında yayınlanacak International Institute of Business Analysis BABOK Guide V3 standartlarında da görebiliyoruz. Kılavuzun yeni versiyonunda Çözüm Tasarımı konusunda Analiz kadar önem verilmiş durumda. Tavsiyemiz İş Analistlerinin “Kullanıcı Deneyimi Tasarımı” konusunda kendilerini geliştirmeleridir.


Paylaşmak Güzeldir

The Basolutions

Thebasolutions IIBA Global E.E.P

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz