İş Analisti ve Proje Yönetimi

İş Analisti ve Proje Yönetimi

Günümüzde birçok proje yönetimi metodolojileri ve bu yöntemlerin uygulanma aşamalarına dair bilgi paylaşılmaktadır. Bu yöntemlerin projelerde uygulanmasından çok, uygulama aşamalarında yer alacak iş analisti ve proje yönetimi aktif rollerinin daha fazla önem taşıdığı düşüncesindeyim.

İş analisti kimdir?

Günümüzde başarılı bir iş analisti olmanın temel özelliklerinden belki de en önemlisi analitik düşünme yetkinliğidir. Çalıştığınız sektöre bağlı olarak analitik düşünme ile birlikte business ve arkada çalışan teknoloji alanında da yetkinliğinizin üst düzeyde olması beklenmektedir. Bütün teknik konulara hakimiyetin yanında iş birimi ile kurulacak iletişim ve gereksinimlerin tespiti, bunlarla birlikte oluşturulacak doküman ve dökümanın yazılımcı tarafından net olarak anlaşılması  ve buna bağlı olarak test işlemini gerçekleşme bakımında her bir adımı projenin başarıya ulaşması adına önem taşımaktadır.

Burada iş analistinde olması gerekenlerden kısaca bahsettik. Elbette olması gerekenden çok bir projede bu aşamaları nasıl uyguladığımız. Burada da öne çıkan bir diğer faktör proje yönetimi elbette. Kullanılan tool’lar, gün içinde yapılan raporlamalar, iş analistinin iş birimi ile olan iletişimine olan katkısı gibi birçok konu önem taşımaktadır. Tool kullanımından, eğitiminden, yazılan veya yazılmış olan analiz dökümanlarının takibi ve ilerde oluşabilecek farklı gereksinimlerin tespiti alanlarında proje yönetiminin, aktif rol alacağı konular başında gelmektedir. Kimi zaman iş biriminin tool kullanımında yaptığı yanlışlar bu yanlış kullanıma bağlı olarak analistin gereksiz yere harcadığı efor  proje canlı süresinin sürekli ileri tarihe atanması gibi durumlara neden olmaktadır.

Bu gibi durumlar elbette bir projede yaşanabilecek problemlerden birkaç tanesi. Peki çözüm olarak ne önerilebilir? Öncelikle analistlerin iş birimleri aralarındaki iletişim en üst düzeyde olmalı ve iş biriminin talepleri doğrultusunda talebin yapılıp yapılamayacağı hakkında doğru yorumlayabilmesi ve tüm ayrıntıların yer aldığı bir analiz dökümanı oluşturulmalıdır. Doküman oluşturulduktan sonra ise burası bence en önemli noktadır ki iş birimi ve yöneticileri tarafından detaylı kontrol edilerek onaylanma sürecine girilmelidir. Talebin yapılabilirliği konusununda da yazılımcı ile muhakkak mutabık kalınarak karar verilmesi gerekir. Analist her ne kadar teknik konulara hakim olsa da, arkada çalışan teknolojiye yazılımcı gözüyle bakmak ilerde oluşabilecek olumsuz bir durumun önüne geçmede önemli bir etken olacaktır.

Diğer bir durum ise tool kullanımı. Bu durum ile ilgili ileriki yazılarımda detaylı örneklemler ve çözümlerden bahsedeceğim; fakat kısaca değinmek gerekirse iş biriminin tool kullanımı konusunda bir Word eğitim dökümanı oluşturulmalı ve uygulamalı olarak eğitim verilmelidir. Bu durumun takibi ve yönetimi ise proje yönetimi tarafından takip edilmeli, zira aksi bir durumda üst yönetime yapılacak yanlış raporlamalar ve projenin gidişatına yönelik yanlış izlenimlere neden olacaktır.


Yazar : Coşkun Aydoğan

The Basolutions

Thebasolutions IIBA Global E.E.P

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz