Genel- 3P- Proje, Program, Portföy

Genel- 3P- Proje, Program, Portföy

İş dünyasında ki bir çok  kişi proje, program ve portföy terimlerini duymuştur fakat  hepsinin anlamını ve aralarında nasıl bir ilişki olduğu konusunda fikri yoktur. Bu üç bileşen, organizasyon içinde kompleks yapıların önüne geçer ve hedeflerimize ulaşma noktasında yapılacakları anlamlı parçalara böler. Bu üç konseptin proje yöneticileri tarafından iyi bilinmesi gerekir.

Bu makalemizde proje, program ve portföy terimlerinin anlamlarından ve organizasyonel yapıda ki rollerinden bahsedeceğiz. 

Projeler
Projeye dair unutmamız gereken nokta,  projelerin belirlenmiş başlangıç ve bitiş tarihleri  vardır. Projenin başlangıç tarihleri, proje süreci ve bitiş tarihi berat üzerinde açıkça belirtilmelidir. Ayrıca projeler tanımlanmış bir kapsam, bütçe,zaman ve kaynak gibi kısıtları içerirler. Projelerin başka bir karakteristik özelliği de her zaman birşeyler yaratmalarıdır.. Proje süresince oluşturulan kilometre taşları dahil her bir parçanın sonunda çıktılar elde ederiz. Projenin bir diğer özelliğide ekiptir. Proje ekibi organizasyon içerisindeki bütün elemanları kapsıyorsa buna proje demek çok doğru olmayabilir. Proje ekibi, proje amacı ve doğrultusunda işlerinde iyi olan ve farklı departmanlardan müsait kişilerden oluşturulmalıdır. 

Programlar
Bazı girişimler çok büyüktür bu yüzden onları bir dizi küçük projelere bölerek, üzerlerinde daha etkin planlama, yönetim sağlayabilir  ve başarıyla bitirme şansımızı yukarılara taşıyabiliriz. Bununla beraber, programları küçük projelere bölmekle ilgili bir problem vardır, o da her projenin kendi başlama tarihini bağımsız olarak belirleyebilmesidir. Bu proje için iyi olabilir fakat bir bütün olarak girişim için zararlı olabilir.
Programın amacı merkezi yönetim sağlamak ve bir dizi temel projeleri kontrol etmek ve karşılaşılacak sorunlar için ortak bir çözüm bulmaktır. Program,  her projenin bağımsız olarak ulaşması zor olan ortak bir yarara ulaşmasına izin verir. 

Portföyler
Portföyler  yapılan bütün işlerin(proje,program) toplanmasıdır.  Çoğu durumda portföy resmi bir konsept değil ama iş koleksiyonunuzu yönetmek, organize etmek ve gruplamak için mantıklı bir yoldur. İşler alakalı yada alakasız olabilir. Bir portföy tipik olarak proje ve programları içerir, ayrıca da destek, operasyonel  ve diğer çalışma türlerini içerebilir. Portföy yönetimi genelde üst düzey yöneticiler taraflarından yapılır. Parçalanmış projeler ve programlar portföy düzeyinde başlatılmış, onaylatılmış ve önceliklendirilmiştir. 
Burada yer vermediğimiz noktalar olduğunu düşünüyorsanız lütfen bize bildirin. Makalemizi sosyal medyada paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
 
Kariyeriniz boyunca çalıştığınız ekiplerden ve yöneticilerden neler öğrendiniz? 

Kendi yaptığınız doğrular, başkalarında gördüğünüz yanlışlar neler?

Sizin Gibi #saglamyonetici Kayıtsız Kalmamalı!

Twitter'dan #saglamyonetici hashtagi ile görüşlernizi paylaşın








PEM 360

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz