PMBOK, 6. Versiyon ile Hem Değişiyor Hem de Çevikleşiyor.

PMBOK, 6. Versiyon ile Hem Değişiyor Hem de Çevikleşiyor.

PMBOK®  Project Management Body of Knowledge (Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu) PMI tarafından yayınlanan ve global olarak kabul görmüş, son 30 yılda 5 versiyonu yayınlanmış proje yönetimi profesyonellerinin referans kitabıdır.

Proje yönetimi metodolojisinde, en iyi uygulamaların harmanlanmış süreçlerini esas alır. İş dünyasının beklenti ve öncelikleri değiştikçe, tüm dünyadaki PMP’ler (Proje Yönetim Profesyonelleri) bir araya gelerek, kabul görmüş yeni yaklaşımlar ışığında kendini geliştirmeye devam eder.

PMI, en son 5. versiyonu 2013 yılında yayınlandığı PMBOK® için 6. versiyonun güncelleme çalışmalarına başlandığı, geçtiğimiz günlerde duyurdu.

Yapılan duyurudan anladığımız kadarıyla, 6. versiyondaki yeniliklerin, öncekilere göre daha çok ön plana çıkması bekleniyor. Bu belirgin değişikliklerle PMI; bazı noktalarda esnekliğe başlamanın yanında, proje yönetimi çerçevesindeki standartlara sadık kalarak, genel trendlere uyum sağlamada yol gösterici bir rehber olmayı 6. versiyonun öncelikli hedefi olarak görüyor.

American National Standards Institute (ANSI) akredite olarak PMI, geliştirdiği standartlarda oybirliği ile ortak kararlar almayı ilke edinen bir kurum. Bu oylamalara ilgili tüm paydaşlarını davet ettiği için ciddi bir kamuoyu oluşturma gücüne de sahip. 6. versiyon çalışmalarını tamamen oybirliği ve kısıtlı oybirliği diye iki ayrı aşamada yönetmeyi planlıyor. Bu iki aşamayı şu şekilde özetleyebiliriz;

• 7 Mart 2016’dan 6 Nisan 2016’a kadar PMBOK® temel bilgileri üzerinde tamamen oybirliği sağlamak üzere, gözden geçirmeye tabi tutulması. Bu aşamada her yorum dikkate alınarak PMI gönüllüler komitesi tarafından değerlendirilecek ve değerlendirme sonuçlarına itiraz hakkı mevcut olacaktır.

• İkinci aşamada ise PMBOK® komitesi gelen yorumları, en iyi uygulamalara uyarlanabilmesi yönünden değerlendirecek. Çoğu projede ve çoğu zaman geçerli olmayan alternatifler bu değerlendirmeden geçemeyecek böylelikle evrensel geçerlilik ilkesi korunmuş olacak. Bu aşamada ilk aşamadan farklı olarak resmi geri bildirimler verilmesi ve itiraz hakkı mevcut olmayacak.

Agile’ın geleneksel metotlara karşı zaferi mi?

Yol haritası dışında diğer bir belli olan konu da içerik güncellemelerinin ana başlıkları.

Bu güncellemelerde en dikkat çekici noktalar; Agile (Agile ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın www.all4agile.com) yaklaşımlara PMBOK Versiyon 6’da yer verilerek tüm bilgi alanlarında Agile ve benzeri iteratif yöntemlerin detaylarına değinileceği ve ‘Proje Yönetiminde Agile’ konusuna özel bir bölümün PMBOK® versiyon6’nın sonuna ekleneceği.

Devrim niteliğinde olan bu değişim, Agile yaklaşımın geleneksel proje yönetimine karşı kazandığı yeni bir zafer olarak görülebilir. Proje Yönetimi Dünyasını neredeyse yarım asırdır domine eden PMI, proje yönetimi dünyasındaki dönüşümü kabul ettiğini 6. versiyon ile bir anlamda ilan ediyor.

Agile yaklaşımın evrensel proje yönetimi süreç haritasına yansıması ve Agile yöntemlerde kullanılan araç ve tekniklerin PMBOK® versiyon 6 içinde yer bulması, proje yönetimi profesyonellerinin Agile felsefe ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmalarını da gerektirecektir. (detaylı bilgi için lütfen tıklayın www.all4agile.com)

PMBOK® versiyon 6 ile gelen diğer bir yenilik ise proje yöneticisin rolleriyle ilgili bölüme yeni bir boyut getirilmesidir:

PMI Talent TriangleTMkapsamında ele alınan teknik, liderlik ve stratejik yönetim becerileri arasından stratejik yönetim becerileri, işe özgü bilgi birikimi ile birlikte daha önemli bir noktaya taşınacak. Bunun nedeni; global pazarların karmaşık rekabet ortamında, uzun vadeli stratejik hedeflerin, proje yönetiminin içine daha çok dahil olmaya başlamasıdır. Güncelleme bu özelliğiyle de aslında Scrum rollerinden Ürün Sahibi rolünü işaret eder niteliktedir. Proje sonuçlarını kurumun stratejik hedeflerine paralel tutma becerisine sahip, pazar dinamiklerini yönetebilecek proje yöneticileri, aranan profesyoneller arasında ön sıralara aday... Bu yenilikle gelecekte konunun öneminin artacağı, PMI tarafından da onaylanmış oluyor.

PMBOK® versiyon 6, özünü kaybetmeden çevikleşiyor mu?

Standartların korunması noktasında iki aşamalı değişim planı izlenmesi, sadece belirli sektörlere özel değişiklik taleplerini filtrelemek için tercih edilmiş olabilir. Bu filtreleme, Agile süreçlerin IT sektöründeki yaygınlığına karşın sanayi ve inşaat projelerine uyarlanabilirliğinin gözden geçirilmesi faaliyeti olarak da yorumlanabilir. Agile yaklaşımların getirdiği döngüsel süreçler, bütün bilgi alanlarında yer alacağı için kılavuzun geneline yayılan bir Agile bakış açısı geleceği de açıkça görülmektedir.

Döngüselliği benimseyen yöntemler arasında en çok kullanılan da Scrum olduğu için PMBOK® isim vermese de Scrum süreçlere nüfuz edebilir. Hatta proje yöneticisi rolünün, Ürün Sahibi rolünün sorumluluklarını yerine getirebilecek vasıflara sahip olması beklentisi ile birlikte ele alınırsa, Scrum dokunuşunun hem süreçlerde hem de kavramlarda göze çarpan boyutlarda olması beklenmelidir. Ek olarak 2018 yılının ilk çeyreğinde sertifika sınavının da yeni baskıya göre değişeceğini, bununla ilgili ileride daha detaylı paylaşımlar olacağını belirtmek gerek.

Uzun sözün kısası, hızlı olmak olarak algılanan Agile felsefesinin, hızlı olmaktan öte bir felsefe ve iş yapış kültürü olarak önümüzdeki dönemde iş hayatının belirleyici unsurları arasına gireceğini şimdiden söyleyebiliriz.


PEM 360

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz