Günümüzde ’ne iş olsa yaparım abi’ felsefesi ne yazık ki her sektöre yayılmış durumda. Çoğu orta düzey çalışan, bilgisi ve deneyimi yetersiz olsa da, özellikle liderlik, ekip yönetimi ve koordinasyon gibi alanlarda kendine güveniyor ve Adeta yöneticilik için doğduğunu, işi kendi yöneticisinden daha iyi yapabileceğine inanıyor. Böyle bir kitlenin içinde yer almak aslında kişiyi sıradanlaştırıyor.
Bu noktada, bildiği ve kendisini geliştirebileceğine inandığı konularda uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olmak, kişilerin bir anda kalabalığın içinden sıyrılıp bilgi ve edinimleriyle insanların saygı duyduğu bireylere dönüşmesini sağlayabiliyor. İşe alan tarafında ise mesleki anlamda teknik bilgi ve beceri gerektiren konularda yeterliliğin ölçülebilmesi ve organizasyonların gerçekten ihtiyaçlarını karşılayan insan kaynaklarına ulaşması, çalışan nüfusu arttıkça gitgide zorlaşan bir süreç haline geliyor.
Uzmanlık alanınızı kanıtlayan bir ya da bir kaç sertifikaya sahip olmak, sizi tanımayan insanların gözünde hem yeterli teknik bilgiye sahip olduğunuzu hem de uzmanı olduğunuz konuda gelişime açık olduğunuzu kanıtlayan referans olarak daha önemli hale geliyor.
PMP Nedir?
Proje Yöneticiliği için de PMP® sertifikası, uluslararası geçerliliği olan sertifikaların başında gelenlerden biridir. Proje yönetimi alanında çalışan, iş hayatında yolu bir şekilde projelerin içinden geçen herkes PMP olmanın önemini bilir ve PMP olarak kariyerine devam eden arkadaşlarıyla sık sık fikir alışverişinde bulunur. PMP olmanın değerini daha iyi anlatmak için, benzer işi yapan iki kişi arasında ortalama %17 maaş farkı olduğunu belirtmek yeterli olacaktır.
Neden PMP Olmalıyım?
Proje yönetimi, çok parametreli ve kompleks bir iş olduğu için farklı sektör ve organizasyon yapılarına uyarlanabilen ortak bir metodoloji içinde uygulanmalıdır. PMI’ın, birçok “best practice” ile beslenmiş olan proje yönetim metodolojisi, çağı yakalayacak şekilde güncelliğini koruyarak, bu günlere taşınmıştır. PMP olmak, bir sınavı geçmekten fazlasıdır. Proje yönetimi adına öğrendiğiniz standartlar, teknikler ve modeller sizi sadece kusursuz bir proje yönetici yapmaz, aynı zamanda genel kültürünüzü arttırır ve yaklaşım tarzını yeniler. Kariyerinizi, çevrenizi, duygusal ve sosyal yönlerinizi değiştirebilecek farklı bir bakış açısı kazandırır.
PMI
PMI, 1969 yılında 5 gönüllü tarafından ABD’de kurulan, bugün dünyada 195 ülkede 462.000 üyesi bulunan bir enstitüdür. İlk 10 yıl, inşaat ve savunma sanayi alanında uzmanlaşmış olsa da 1980’lerde bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle beraber hızla büyümüştür. Farklı ülkelerde Chapter adı verilen dernekler ile yapılanmaya devam etmektedir. 1984’ten bu yana 655.000 kişiyi PMP ailesine katmıştır.
PMBOK
PMI, Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK) adlı kitabını dört yılda bir yenileyerek bugün 5. versiyonunu yayımlamaktadır. Şu ana kadar 4 milyondan fazla satılmış olan bu kitabın 2016 yılında 6. versiyonunun çıkması beklenmektedir. Ayrıca, özellikle PMP sınavına Türkçe soru kaynağı arayanlar için PEM in Sınav kılavuzu ve 1000 soruluk bankası da ek kaynak olarak kullanılabilir.
Nasıl PMP Olunur?
PMP sınavı, 1999 itibariyle ISO sertifikasına sahip bir sınavdır. 2000 yılından bu yana elektronik ortamda (computer based) sürdürülerek globalleşmeyi hızlandırmıştır.
Sınav, test usulü 4 seçenekli 200 soru üzerinden 4 saatlik bir sürede yapılmaktadır. Yanlış doğruyu götürmez. 200 sorunun 25 tanesi, PMI’in istatistiklerinde kullanılmak üzere sorular arasına rastgele yerleştirilmiştir ve sonuca etki etmezler. Değerlendirme, 175 soru üzerinden yapılır. En az %61 başarı ile 106 doğru cevap verilmesi gerektiği bilinmektedir fakat 25 sorunun rastlantısallığını da dikkate alarak, denemelerde %80’lere ulaşmadan sınava girilmesi tavsiye edilmez.
Sınav başvuru süreci, PMI’in internet sitesi (http://www.pmi.org) üzerinden yapılmakta ve yaklaşık 10-15 gün süren bir dönemde tamamlanmaktadır. İlk olarak 139$ karşılığında PMI’a üye olmak (zorunlu olmasa da) hem bazı bilgilere daha kolay ulaşmak hem de sınav ücretindeki üye indiriminden (555$ yerine 405$) yararlanmak için doğru bir adım olacaktır. Daha sonra, PMI Registered bir kurumdan alınmış 35 saatlik proje yönetim eğitimini ve lise mezunları için en az 7500 saatlik, üniversite mezunları için ise en az 4500 saatlik proje yönetim deneyimini beyan eden detaylı formların eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Bu şartları sağlamayanların PMP sınavına girme hakkı bulunmamaktadır. Yapılan beyanların doğruluğunun rastgele seçilen kişilerden talep edilebileceğini unutmamak gerekir. Formlar doldurulduktan ve ödemeler yapıldıktan sonra PMI’dan gelen onay e-postası ile Prometric sınav merkezleri üzerinden, sınava girmek istenilen gün/yer seçimi yapılarak sınav başvurusu tamamlanmış olur.
PMP Sınavına hazırlanırken PMI bakış açısını anlamaya odaklanmak, tamamen ezber yapmaktan daha faydalıdır. Bir proje yöneticisi için, konuları örneklerle içselleştirmeye gayret etmek, gündelik işlerini yaparken de sınava hazırlanmasını sağlayabilir. Maalesef ezberlenmesi şart olan formüller de vardır. Basit matematik işlemleriyle yapılabilen soruları kaçırmamak gerekir çünkü yorum sorularında ’en doğru’ cevap arandığı için yanlış yapma ihtimali her zaman daha yüksektir. Bol bol soru çözmek, yanlış yaptıklarının üzerinde durup, araştırarak sorarak nedenini kavramaya çalışmak, konuları tekrar tekrar okumaktan çok daha pratik bir öğrenme yolu olabilir.
Türkiye’de PMP
Ülkemizde 2011’den bu yana PMBOK Türkçe çevirisi mevcut olduğu için sınav da Türkçe dil destekli olarak yapılabilmektedir. Soruları hem İngilizce hem Türkçe olarak görüp yanıtlayabiliyor olmak, İngilizce bilme zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır, bu da ülkemizde son yıllarda ilgiyi arttırarak PMP sayısını 2.000’in üzerine taşımıştır.
PMP Sertifikası ve Sonrası
Piyasa bilinirliği, lisans diploması kadar yüksek olan PMP Sertifikası’nın geçerlilik süresi 3 yıldır. PMP olmanın sadece bir sınav olmadığını daha önce de belirtmiştik. 3 yıl içinde 60 PDU (Professional Development Unit) almak ve bunu PMI’a bildirmek sertifika geçerliliğini devam ettirmektedir. Proje Yönetimi ile ilgili seminer, webinar, panel ve kongrelere katılmak, PDU kazanmanızı sağlar. Bu sayede, bilgilerin her zaman güncel kalması sağlanmaktadır. Ayrıca bu tarz aktivitelerin içinde yer almak, PMP’ler arasında network oluşturarak, deneyimlerin paylaşımı ve bilgi alışverişi anlamında teşvik edici olabilir. Eğer geçerlilik süresi yeterli PDU sağlanmadan biterse her 3 yılda bir sınava tekrar girmek de bir başka yoldur.
PMP olma ayrıcalığını sizin de yaşamanız dileğiyle...