TECRÜBE İLE ÖĞRENEBİLECEK 5 PROJE YÖNETİM BECERİSİ

TECRÜBE İLE ÖĞRENEBİLECEK 5 PROJE YÖNETİM BECERİSİ

Bazı şeyleri uygulama yapmadan öğrenmek neredeyse imkansızdır. Örneğin;  bir piyanoyu çalmak için tüm kaynakları hatim etmeniz piyano başına oturup pratik yapmanız gereğini ortadan kaldırmaz.

Proje yönetimi de bu örnekle özdeşleştirilebilir.  Eğitim ve öğretim her zaman işi işte öğrenme prensibinin yerine geçemeyebilir. Eğitim veren bir kurum olarak bunu çekinmeden söyleyebiliriz.

Hazırladığımız eğitim programları bir proje planının çeşitli bileşenlerini oluşturmak için ya da nasıl risk hesabı yapılacağı gibi konularda gerekli becerileri kazandırır. Bunun yanında saha deneyimi olan eğitimcilerimizden proje yönetimine dair tüyolar alabileceğiniz bir ortam sunuyoruz ama yumuşak  becerileri bir sınıf ortamında öğretmek pek kolay değil. Aşağıda deneyimle öğrenmenizin daha faydalı olacağını düşündüğümüz bazı becerileri sıraladık;

1) YETKİLENDİRME

Büyük yöneticiler aynı zaman mükemmel bir yetkilendiricidir. Yönetim becerilerini kanıtlamış bazı kişiler delege etme sürecini ızdıraplı bulur. Delege etme hassas bir seviye gerektiren ciddi bir konudur.

İyi bir delege etme süreci iyi bir iletişimden geçer.

2) MÜZAKERE

Müzakere proje kısıtları dahilinde işe yarar bir anlaşma teşvik sanatıdır. Gerçekte bir proje baştan sona bir müzakere kareografisidir. Başarılı proje yöneticileri tarih, bütçeler, kaynaklar, proje kapsamı, iletişim gereksinimleri hatta bazen tanımı konusunda bile müzakere yapabilirler. Her şeyi kabul etmek, umulanı veremediğiniz için özür dileme, mazeretler türetme gibi sonuçları doğuracaktır. Başarılı müzakere yapabilmek için sayısız yaklaşım vardır; onlardan en sık kullanılanı çözüme ulaşana kadar paydaş taleplerini keşfetmek ve gerektiğinde itiraz etmek.
 
3) DOĞRU TAKIMI SEÇMEK

Doğru takım seçmeyi öğreten bir üniversite henüz duymadık. Proje yöneticisinden beklenenlerden biri de işi başarabilmek için doğru insanları bir araya getirmesidir.

Çoğu proje yöneticileri iş ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla RACI çizelgeleri kullanır daha sonra pozisyon açıklamalarını ve bu pozisyonlara uygun olan en nitelikli insanları belirler.

Diğer bir yaklaşım ise en yetenekli insanları bulup daha sonradan onları takımınızdaki uygun yerlere yerleştirmeyi içeriyor. 
 
4) İŞTEN ÇIKARMA

Uzun bir süre çalıştıktan sonra bir çalışanınızın işini sonlandırmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yapılacak en tatsız faaliyettir.

Öneri: Bu konuda biraz pratik yapmak isterseniz ‘ Up in the Air’ filmini izleyebilirsiniz.

5) YÖNETİMİ YÖNETME

Kişinin patronunu yönetmesi zor bir önerme olabilir. Bazı insanlar doğal olarak bu konuda sivrilirler, bu gerçekten önemli bir yetenektir.


PEM 360

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz