Kullanıcı Deneyimi Tasarımı ve Değişen Dünya

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı ve Değişen Dünya

Günümüzde ürün geliştirme süreçlerinde kullanıcı deneyimine odaklanan ve kullanıcı merkezli ürünler geliştiren şirketler, rakiplerine oranla daha öne çıkıyor. Bunun yanında, günümüzün yüksek rekabet koşulları ve hızla değişen piyasa şartları, giderek daha çok organizasyonu ürün geliştirme süreçlerinde uyum kabiliyeti yüksek, çevik yöntemler kullanmaya yönlendiriyor. İşte bu andan itibaren önemli bir soru akıllara geliyor: “Acaba kullanıcı deneyimi tasarımı pratikleri çevik süreçlerle uyumlu olarak yürütülebilir mi?”



Bilinen bir gerçek var ki, çevik geliştirme süreçleri hala kullanıcı deneyimi tasarımcılarını zorlamaya devam ediyor. Ancak, her ne kadar ”çevik süreçlerde, kullanıcı deneyimi tasarımı aktiviteleri için yeterli zaman ayrılamaz” anlayışı yaygın olsa da, aslında çevik süreçlerin sağladığı esnekliğin, kullanıcı deneyimi tasarımı için de önemli avantajlar sağlayabileceğini biliyor musunuz? Tabii bu avantajı elde edebilmek için öğrenmeniz gereken üç temel prensip var. Şimdi gelin bu prensipleri inceleyelim:

1. Kullanıcı deneyimi tasarımı aktivitelerinizi çevik yaşam döngüsü ile birlikte planlamayı öğrenin. Bunun için ilk yapmanız gereken, kullanıcı deneyimi uzmanlarınızı ve tasarımcılarınızı mümkün olan en erken zamanda çapraz işlevli çevik ekibinize katmak. Böylece hem ekibinize planlama aşamasında birlikte çalışma ve birbirlerini tanıma imkanı vermiş olursunuz, hem de kullanıcı deneyimi uzmanlarınızın kendi işlerini planlamaya dahil etmesini sağlarsınız.

İlginizi Çekebilir; 5 Adımda Kaynaklarınızı Etkin Yönetin

2. Tasarımdan teste, çevik süreçlerde kullanıcı deneyimi tasarımı aktivitelerinizi nasıl projeyle uyumlu olarak yürüteceğinizi öğrenin. Kullanıcı deneyimi aktiviteleri doğası itibariyle yüksek oranda tasarım odaklıdır. Çalışan kodun geliştirilmesinden önce tasarımın görselleştirilmesi, düşük veya yüksek sadakatte prototiplerin oluşturulması gerekir. Bu durum kullanıcı deneyimi aktiviteleri ile diğer proje aktiviteleri arasındaki senkronizasyonu çok çabuk bozabilir. Bunu engellemek için tüm takımın optimum sprint ritmini bulmalı ve kullanıcı deneyimi aktivitelerinizin zamanlamasını da bu ritme uygun şekilde ölçeklendirmelisiniz.

3. Doğru kullanılabilirlik testi yaklaşımları ve önceliklendirmeler ile projeyi yavaşlatmadan nasıl daha kullanıcı odaklı tasarımlar gerçekleştirebileceğinizi öğrenin. Kullanılabilirlik testleri kullanıcı odaklı tasarımların ortaya çıkartılabilmesi için çok önemlidir. Ancak bu testleri çevik süreçlerde proje hızını yavaşlatmadan uygulayabilmek için doğru önceliklendirme ve planlama yapmanız kaçınılmazdır. Bu arada doğru test metotlarını uygulamak da en az bunlar kadar önemlidir.

Son bir uyarıyı da çevik süreçlere geçmek isteyenler için yapalım. Eğer güçlü kullanıcı deneyimi tasarımı pratiklerine sahipseniz, çevik süreçlere geçmek sizi bu konuda zayıflatmaz. Aksine gelişir, uyumlu hale gelir ve daha güçlü bir şekilde devam edersiniz. Ancak zaten zayıf kullanıcı deneyimi tasarımı pratiklerine sahipseniz, çevik süreçlere geçmek sizi asla bu konuda daha güçlü hale getirmeyecektir. İster çevik, ister planlı, hangi metodolojiyi kullanıyor olursanız olun, öncelikle doğru kullanıcı deneyimi tasarımı pratiklerinizi oluşturmanız gerekir.

Kaynakça:

1.
“User-Centered Design and the Agile Software Development Process: 7 Tips for Success”, TecEd White Paper.
2. “Lean UX: Applying Lean Principles to Improve User Experience”, Jeff Gothelf with Josh Seiden, O’Reilly, 2013.
3. “User Experience Design Goes Agile in Lean Transformation – A Case Study”, Minna Isomursu et al., Agile Conference 2012.

PEM 360

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz