Genel- Proje Yönetimi Ne Değildir

Genel- Proje Yönetimi Ne Değildir

Büyük umutlarla başladığınız projeniz tam bir hayal kırıklığına dönüşmüş durumda. Geciken teslimatlar, aşılan bütçe ve motivasyonu tamamen kaybolmuş bir ekip. Peki neler oldu da, projeniz bu hale geldi? Gelin bu yazıda madalyonun öbür tarafına bakalım. Bugüne kadar size hep proje yönetiminin ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Bu defada “Proje Yönetimi ne değildir?” sorusuna cevap arayalım.

Proje yönetimi kağıt üzerinde yapılan planlardan ibaret değildir.

Evet, doğru proje yönetimi doğru planlamadan geçer. Bir proje yönetim planınızın olmaması, başarısızlığınızın garantisidir. Peki tam tersi geçerli midir? Yani illa iyi bir plana sahip olmak bir projede başarıyı garanti eder mi? Tabii ki hayır! Çünkü kağıt üzerinde mükemmel gibi görünen planlar genellikle gerçek hayatta beklendiği gibi işlemezler. Aşırı iyimser kabuller, yanlış veya eksik risk yönetimi, doğru yürütülmeyen kontrol süreçleri ve öngörüsüzlük planı bir anda uygulanamaz kılar. Proje yöneticisi olarak bu gerçeklerin farkında olmalısınız. Projenin kontrol süreçlerini doğru kullanmalı, risk yönetimini doğru yapmalı ve planda doğru gitmeyen kısımları erken tespit ederek yeniden planlama yapmalısınız.

Proje yönetimi gündelik iş değildir.

İşinizi her gün sıkı sıkıya takip etmenize rağmen teslimatlarınız gecikti. Neden acaba? Çünkü proje yönetiminde sadece o güne odaklanmak yeterli değildir. Proje yöneticisi olarak büyük bir geminin kaptanı gibi olmalısınız, gözünüz sürekli ufukta olmalı. Nasıl bir kaptan gemisini tehlikelerden korumak için ufku gözetliyorsa, siz de projenizin başarısı için gelecekte neler olabileceğini kestirebilmek zorundasınız. Tabii bu konudaki teknik ve araçlarda da uzmanlaşmalısınız.

Proje Yönetimi müşterinin her istediğini yapmak, veya istediğinden fazlasını yapmak değildir.

Projenizde müşteriniz ne değişiklik istediyse yaptınız, hatta istediğinden de fazlasını. Ancak gene de memnun edemediniz, çünkü hem projeyi söz verdiğiniz zamanda bitiremediniz, hem de bütçenizi misliyle aştınız. Evet müşteri her zaman haklıdır, ve hep daha iyisini ve fazlasını ister. Ancak değişim maliyetlidir, bir de kontrolsüz yapılırsa çok daha maliyetli. Projenizde kapsamın kontrol dışı değişmesi veya sırf müşterinin hoşuna gidecek diye kapsamın genişletilmesi planlamadığınız “zaman ve maliyete” karşılık gelir. Bu yüzden bütün kapsam değişikliklerini kontrollü yapmalı, ve yapmadan önce de değişikliğin zaman ve bütçe açısından etki analizini yaparak, bunu müşterinizin bilmesini sağlamalısınız. Ayrıca eğer müşterinizin sizden beklentisi bir kurşun kalemse, ona dolma kalem vermemeniz gerekir. Aynı bütçe ve zamanda kurşun kalem yerine dolma kalem verebiliyorsanız, bu ilk planlamanızın oldukça hatalı olduğunun göstergesidir.

Unutulmaması gereken projenin başarı kriteri 4 tanedir; kapsam, zaman, maliyet ve kalite.. Kullanılamayan ya da müşteriyi memnun etmeyen bir proje ve çıktısı, tüm emek, zaman ve paranın boşa gitmesi ya da itibarın kaybolması demektir.

Serpil Şen Oğuz - PMP 

Hakan Savaşan - PMP 



PEM 360

Bu konuda yapılmış yorum bulunmamaktadır.
İlk yorumu siz yapmak için aşağıdaki formu doldurun.

Yorum Yaz